Арсенал прави нова българска версия на Калашников по поръчка на Сухопътни войски Получават ги до 2

...
Арсенал прави нова българска версия на Калашников по поръчка на Сухопътни войски Получават ги до 2
Коментари Харесай

Армията ще има нови автомати - само калибърът ще остане като съветския

" Арсенал " прави нова българска версия на  " Калашников "  по поръчка на Сухопътни войски
Получават ги до 2 години и половина заедно с бронираните машини " Страйкър "

Догодина готови да купят нови гаубици и Противовъздушна отбрана

Почти чисто нови автомати ще получат бойците в Сухопътни войски. Вече е предоставена поръчка за цялостна рационализация на всички автомати. Платена е и първата част от парите за възобновяване на калашниците.

Това заяви пред “24 часа ” командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

Модернизацията на автоматите ще бъде осъществена от казанлъшкия боен цех “Арсенал ” и ще коства над 3 млн. лева без Данък добавена стойност.

Новите калашници на армията ще бъдат с съвременни телескопични приклади вместо досегашните дървени, ще бъдат изменени и предпазителите, тъй че бойците да могат да боравят с тях по-интуитивно. Освен това всеки автомат ще е осъвременен по този начин, че на него да могат да се закачат гранатомет, оптика, нощни и лазерни прицели, описа ген. Дешков.

Преди да бъде предоставена поръчката за “новите ” български калашници за бойците, Сухопътни войски са поръчали смяна единствено на 120 автомата. Те са били тествани и утвърдени от всички родове войски, които влизат в състава на Сухопътните войски. Едва тогава била предоставена огромната поръчка.

Единственото, което ще остане непроменено, е калибърът на автоматите, който остава остарелият “съветски ” 7,62 мм. Армията обаче разполага с голямо количество муниции точно от този диаметър.

Всички калашници би трябвало да са осъвременени до 2 години и половина, заяви още ген. Дешков. Така те ще дойдат при Сухопътни войски съвсем по едно и също време с новите бронирани бойни машини “Страйкър ”, които България поръча на Съединени американски щати този месец.

Три са най-спешните планове за рационализация на сухопътните войски, сподели ген. Дешков.

Модернизирането на автоматите “Калашников ” е част от персоналното съоръжение на бойците.

“Ако нямаме самостоятелен цялостен превързочен пакет, автомат, на който могат да се закачат оптични принадлежности и лазерни целеуказатели, в случай че няма връзка с другите бойци, в случай че няма задоволително количество муниции, боецът е просто една цел. Всеки би трябвало да има и обикновени средства за оцеляване във всевъзможни атмосферни условия, да може да си стопли самичък храната, без да търси кухнята на батальона, да е с подобаващите облекла. И това са главните неща за 2024 година ”, сподели още ген. Дешков.

През идната година Сухопътни войски са подготвени да стартират и покупко-продажбите за покупка на нови 155-милиметрови гаубици по стандартите на НАТО, както и система за противовъздушна защита на равнище бригада.

Проектът за гаубиците е по-напреднал и при отпущането на средства в бюджета военните могат да го стартират в границите на 1-2 месеца.

Целта е да бъде превъоръжен един артилерийски дивизион, а предстоящата стойност на договорката ще е 400-600 млн. лева

“Това не са единствено гаубиците, а повсеместен пакет, който включва и системата за ръководство на огъня, образованието и тренажорите, машините за подаване на боеприпасите ”, сподели ген. Дешков. Тази договорка ще е единствено първият стадий от превъоръжаването на артилерията. За да бъде затрупан минимумът от нови гаубици при днешни цени, ще са нужни към 1,5 милиарда лева

Докато бъдат напълно превъоръжени всички артилерийски дивизиони, военните възнамерявали да употребяват натовските гаубици за по-далечна пукотевица, а старите за по-близка.

Пак за 2024 година се планува и задвижване на плана за пазаруване на нова система за Противовъздушна отбрана. Той към този момент обаче бил по-изостанал от този за гаубиците, където оставало само да се изпрати искане за обвързващи предложения към подбраните изпълнители

И пазаруването на Противовъздушна отбрана обаче можело да се случи в границите на идната календарна година.

Засега в идващите 10 години не се възнамерява промяна на танковете и Сухопътни войски ще употребяват Т-72. Тези танкове обаче сега се модернизират - сменят всичките им датчици и електрониката, тъй че да са съвместими с новата техника, която се купува. Договорът за рационализация на Т-72 бе подписан още от третото държавно управление на Бойко Борисов.

До момента с осъвременените танкове е въоръжен един батальон, описа ген. Дешков.

4,2 милиарда лева получиха за 2024 година, а им трябват над 18 милиарда

За идната година защитата ще има рекордните 4,2 милиарда лева бюджет, което е нарастване с 800 млн. лева по отношение на тази година.

Това разгласи в четвъртък зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов. Така щяла да бъде реализирана задачата за защита да се отделят 2,5% от Брутният вътрешен продукт, каквито са условията на НАТО към всички страни членки, обясни той.

Военните обаче се нуждаят от над 18 милиарда лева за превъоръжаване в идващите години, планува стратегия, която държавното управление внесе в Народното събрание за утвърждение. В нея са включени най-важните планове, които би трябвало да бъдат приключени до 2032 година

Ако депутатите одобрят програмата, военните към този момент няма да би трябвало да желаят утвърждението им за всяка договорка, която надвишава 100 млн. лева, в случай че тя е в границите на плануваните в програмата средства. В момента оръжейните покупко-продажби в допълнение се забавят, тъй като се утвърждават два пъти от народните представители. Първият път е с внасянето и разглеждането на план за капиталов разход даже преди да стартират да търсят снабдител. А вторият е при ратификацията на контракта. След утвърждението на програмата военните към този момент ще внасят за утвърждение от депутатите единствено крайните покупко-продажби.

Сред предпочитаните за военните планове за превъоръжаване до 2032 година са нови 3D радари, които би трябвало да бъдат взети, преди да дойдат новите изтребители F-16 през 2025 година, новите 155-милиметрови гаубици, ракетна система за залпов огън HIMARS, зенитно ракетни комплекси със междинен и огромен обхват на деяние.

Като най-спешен план пък министър председателят Николай Денков още есента уточни закупуването на нови брегови ракетни комплекси, с които да бъде осъвременена бреговата артилерия. Те би трябвало да обезпечат защитата на България против възможна провокация на съветски кораби в Черно море.

Според неофициална информация военните даже към този момент имат определен реализатор, който да достави новите брегови комплекси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР